divendres, 9 de febrer del 2018

Sobre... El Kintsugi

La reparació daurada

Kintsugi. Aquesta paraula explica una pràctica habitual al Japó. Es tracta que quan se’ls trenca algun objecte —un plat o una tasseta— en recullen amb molta cura tots els fragments i els enganxen, daurant-ne les cantoneres de manera que de la catàstrofe n’aconsegueixen un objecte molt més bonic que l’anterior. Amb peces trencades, doncs, es poden fer coses increïbles. Les esquerdes s'il·luminen amb or, plata o platí i això fa que un cop reparat sigui preciós, sorprenent i nou.
«Fraccions que han estat daurades». Aquesta és una bona manera de veure la meva vida. Els somnis o les relacions que s’han frustrat quan, per exemple, no he aconseguit alguna feina o s’ha trencat una amistat o una comunitat s’ha dividit o quan em trenco a mi mateix i em poso malalt.
Una vegada un amic no va superar per dos cops l’examen final d’accés a una feina i hagué de començar a buscar un altre treball per fer, de nou, anys d’aprenentatge. Ara és feliç i està molt satisfet i sempre recorda somrient les coses que aleshores van fallar i es van trencar.
Kintsugi: la reparació daurada. El meu amic l’ha experimentada i funciona. Els temps difícils de la seva vida ara són daurats. De les nostres crisis hem de saber veure que aquestes fraccions valen or.
Un dia Jesús ordenà que la gent que el seguia s'assegués a terra i, tot prenent set pans, digué l'acció de gràcies, els partí i en donava els trossos als deixebles perquè els servissin a la gent.
La benedicció, la donació i el servei fan que els trossos que som els cristians se soldin en un de sol. Per això les nostres esquerdes llueixen més que l’or.